Det skjer gang på gang. En eller annen observasjonsstudie finner en korrelasjon mellom en helseparameter og en atferd, og media er over saken som gribber. Det eneste som står i hodet på tabloidjournalistene er å være raskest mulig ute med en overskrift som vil skape størst mulig trafikk.
Denne gangen er det studien «Associations of Dietary Cholesterol or Egg Consumption With Incident Cardiovascular Disease and Mortality» gjennomført av Victor W. Zhong og kolleger som skaper oppstandelse. Studien skal ifølge media vise at det er livsfarlig å spise egg. Bare tre egg i uken kan øke sykdomsrisiko.
Problemet er bare at denne studien er full av hull. For eksempel ble dataen samlet inn ved at hver av forsøkspersonene ble spurt om hva de har spist det siste året eller måneden fra en lang liste av forskjellige matvarer. Dette skjedde ved én anledning i løpet av hele perioden som er inkludert i studien.
Artikkelen fortsetter under...Husker du alt du har spist det siste året? Føler du at det er nok å bli spurt om dette én gang for at man skal kunne danne seg et bilde av ditt totale kosthold for hele livet? Her er det store feilkilder.
Denne listen ble brukt for å analysere data fra opptil 31 års oppfølging. Det er en meget stor sannsynlighet for at de fleste av forsøkspersonene har endret sitt kosthold i løpet av så lang tid. Til og med forfatterne av studien påpeker en mengde begrensninger i sitt arbeid. Ikke minst at dette er en observasjonsstudie, og at den ikke kan påvise noen sammenheng mellom inntak av egg og sykdomsrisiko.
Ser man på studier som er gjennomført på mer kontrollerte måter, så endrer bildet seg. Det er kun usunne mennesker med et allerede usunt kosthold som trenger å passe på inntaket av egg. Studier viser at normalt friske mennesker med et sunt kosthold fint kan spise inntil 6 egg per dag uten problemer.
Nå er det ikke saken om egg jeg er mest irritert over. Problemet er at norske og internasjonale medier gang på gang regelrett lurer ærlige mennesker som ikke er interessert i å dykke dypt ned i disse studiene. Og det spesielt i viktige saker som omhandler helse. Jeg synes heller ikke mediene skal slippe unna i de sakene de insinuerer i stedet for å direkte påstå diverse sammenhenger.
Vi vet at helse-, ernærings- og treningsvitenskapen er ufattelig komplisert. Vi kan ikke konkludere fra eller til basert på én studie. Likevel virker det kanskje slik for folk flest når «sannheten» om egg, kaffe eller mettet fett endrer seg nærmest ukentlig.
Nå må det bli slutt på denne helsesensasjonalismen. Mediene må begynne å ta sin del av samfunnsansvaret her, og ikke bare tenke på klikk og trafikk. Det gjelder ikke bare denne saken, men veldig mange andre helserelaterte nyhetssaker. Jeg er møkk lei!
Jeg håper at visse tabloider fremover kan ha større fokus på nøktern journalistikk enn click-bait – men jeg har mine tvil…