Hva er et EKG, og hvordan fungerer det?

Illustrasjon til artikkel om hvordan EKG fungerer

Denne gjesteartikkelen er skrevet av Martin Smevik

Du har kanskje sett på film den gjenkjennelige linjen med periodevis pip vi ofte får se når helten ligger nær døden på sykehussengen? Overraskende nok er ikke dette et filmtriks, men faktisk en reell måling som brukes på alle sykehus. Det som måles er svært nyttig for behandling og observasjon av hjertepasienter og jeg skal videre nå forklare nøyaktig hvorfor.

Det du har vært vitne til kalles EKG eller elektrokardiografi. Vanskelig navn, men det forklarer egentlig funksjonen. Elektro må jo være noe med elektrisitet og det er riktig. EKG måler elektrisk aktivitet i hjertet, også kalt kardio (1). Grafi er med fordi målingen kommer ut på graf akkurat slik du har sett på filmen.

Artikkelen fortsetter under...

Jeg har testet mange pasienter med EKG og det mange spør meg om er om jeg nå tester hjerterytme. Det er naturlig å spørre om, for hvordan kan man egentlig teste hjertet på noen annen måte enn å sjekke hjerterytmen? Joda, det kan man faktisk og årsaken kan forklares med måten hjertet fungerer på.

Som de fleste vet er hjertet en muskel, men den er ikke som alle andre muskler. Normalt er det impulser fra det motoriske systemet i hjernen som får muskler til å trekke seg sammen. Hjertet er imidlertid sin egen sjef og lager egne elektriske impulser i sinusknuten, helt øverst i høyre del av hjertet. Disse impulsene vil spre seg videre siden hjertemuskelcellene ligger tett sammen og har evnen til å overføre signalene videre mellom seg. På denne måten skaper hjertet en strøm fra øvre høyre del og ned til nedre venstre når det trekker seg sammen, og det er denne strømmen som plukkes opp ved en EKG-måling (2).

Så hvorfor kan det da være relevant å plukke opp denne strømmen og sette den inn i en graf? Årsaken er at disse signalene kan si oss mye om hjertets tilstand. Det skal riktignok sies at det kreves god utdanning og en del erfaring til for å tyde disse grafene riktig, men når det er i boks sitter man med veldig mye nyttig informasjon som kan brukes til å diagnostisere og kontrollere hjertesykdom.

I praksis kan disse grafene måles i hvile, eller man kan måle det i aktivitet. Normalt hvis man skal ta en sjekk på om det kan være noe galt med hjertet måles det underveis ved økende grad av aktivitet ved løp eller sykkel. Årsaken til det er ganske enkelt at det ved økende grad av aktivitet settes et større krav til hjertet og at det derfor er noen ting man bare kan oppdage under aktivitet. En slik test, kalt arbeids-EKG, brukes ofte sammen med en ultralyd av hjertet og samtale med hjertespesialist for en fullstendig sjekk av hjertet.

EKG-signalene kan altså fortelle oss mye om hjertets tilstand og kan være nyttig å teste innimellom selv for normale personer, noe som også gjøres hos mange fastleger. Så neste gang fastlegen gjør en slik test eller du ser det på film så vet du faktisk nå hva som måles.

Avslutningsvis vil jeg si at jeg selv har testet mange personer med EKG-måling under aktivitet og det er veldig sjelden vi finner noe selv om disse personene har blitt henvist for bekymring rundt hjertet eller direkte av fastlege. Det er altså unntaksvis at man finner hjertesykdom, men hvis du er usikker anbefaler jeg å ta en sjekk. Det er en veldig solid kontroll som man kan stole på.

Referanser
1. Arnesen H (2009). Kardio-. Hentet 29.06.2015 fra https://sml.snl.no/kardio-
2. Sand O., Sjaastad ØV., Haug E. (2014). Menneskets fysiologi. Oslo: Gyldendal akademisk

Fra usikker på styrketrening til full kontroll med mitt gratis e-postkurs

Slutt å gjette om det du gjør virker. Kurset lærer deg:

TIL KURSET