Hvordan unngår du å miste motivasjonen i år også?

Illustrasjon til artikkel om helsesensasjonalisme

Jeg mener ikke å være negativ her, men du kommer til å miste motivasjonen. Dette må jeg innrømme strider litt mot denne artikkelens overskrift, men det er ikke til å unngå.

Det kommer til å skje, uansett hvor motivert du nå er for 2019. «Det er en ny start», tenker du kanskje. «I år skal jeg klare det». «Sommerkroppen here I come».

Det er på tide med en liten reality-check. Ingen klarer å være 100 % motivert, 100 % av tiden. Det er ikke fysisk (eller bør jeg si psykisk?) mulig. Motivasjon kommer i bølgedaler og høye topper. Noe som forsåvidt er helt naturlig!

«Men hva om jeg nå føler meg dritmotivert?», sier du kanskje til deg selv. «Det er jo sånne negative folk som deg som skal lire av seg demotiverende artikler som ødelegger for meg!».

Det er ikke hensikten min. Det er ingen skam å føle seg supermotivert. Det er det som skaper gnisten du trenger for å komme i gang. Det er helt vesentlig for å begynne på noe nytt, eller for å ta opp igjen noe gammelt.

Men det å miste motivasjonen i en periode er heller ingen skam. Jeg ønsker bare at du skal vite at du må ha en plan for hva du gjør om den nå skulle svikte. Og jeg vil anta at når det nærmer seg slutten av februar, så er det en sannsynlighet for at du blir en del av statistikken som ikke møter opp på trening i mars.

Hvordan kan du unngå dette? Det er jo tross alt hvordan man takler bølgedalene som egentlig er forskjellen på de som oppnår fantastiske resultater, og de som aldri ser ut til å nå målene sine.

Det er tross alt å være konsekvent med treningen som er viktigst. Ikke å trene hardt i perioder for deretter å ikke trene i det hele tatt i flere måneder etterpå.

Ha en plan

Det sier seg kanskje selv, men det kan være veldig nyttig å ha en plan. Da ikke nødvendigvis bare en treningsplan, selv om du bør ha det også. Jeg tenker her mer på en plan for hva du gjør når du ikke er motivert til å gå på trening.

Hva skjer når ungene hyler, mannen (eller kona) er helt giddalaus og alt rundt deg ser ut til å ligne på et atomkraftverk under total kollaps? Hva gjør du den dagen du våkner, med trening planlagt, men tenker at du heller kan ta det i morgen?

Artikkelen fortsetter under...

Det er disse situasjonene du må planlegge for, og det er kanskje ikke så lett ved første øyekast. Alle er forskjellige, og vi har også livssituasjoner som stiller vidt forskjellige krav til oss som mennesker.

Nå mens motivasjonen er på topp bør du gå inn i deg selv for å se på hvordan du kan sikre at du ikke faller av lasset.

Jeg bare gjør det

Jeg liker Nike sitt slagord: «Just do it».

Dette er min go-to-greie når motivasjonen svikter. De dagene jeg kjenner at jeg absolutt ikke føler for å stikke på trening, da bare gjør jeg det likevel. Det er en lang dørstokkmil å komme over. Av og til vurderer jeg å snu selv om jeg står i garderoben og knyter skolissene.

Jeg er bare et menneske jeg også. Selv om jeg er utdannet i faget, så er det ikke alltid like lett å motivere seg selv.

Men motivasjonen kommer alltid tilbake, ofte bare 10 minutter inn i treningsøkten. Så mitt mål er alltid å komme meg gjennom oppvarmingen og starte på det første settet (eller intervallet for den saks skyld).

Hvis jeg har kommet så langt, så kan jeg jo like gjerne fullføre hele økta. Og hvis noe ikke stemmer når jeg allerede har startet på økta, så har jeg kanskje behov for hvile.

Dette er ikke et slag for å presse seg gjennom enhver treningsøkt. Lytt til kroppen din, men lukk ørene aldri så lite når kroppen sier at du bør bli hjemme fra trening fordi sofaen frister litt mer.

Finn en treningspartner

Noe annet som kan hjelpe er å ha en treningspartner. Da vil du få en ansvarlighetsfølelse rundt det å dra på trening som ikke bare går på deg selv. Det er faktisk slik at du lar en venn litt i stikken hvis du dropper treninga bare fordi du ikke er motivert.

Det å ha en treningspartner kan også være en god måte å øke prestasjonen på trening. Dere kan pushe hverandre og sikre hverandre i tyngre løft, eller motivere hverandre hvis dere er ute for å løpe.

Bare ikke gjør slik som meg og min treningspartner på Norges Idrettshøyskole i vår tid. Vi kunne bruke 60 minutter på 2 sett knebøy fordi vi var alt for opptatt med å diskutere det siste innen treningsforskning.

Da snakker vi ineffektiv trening…

Tilpass treningen

Hva om det virkelig ikke passer å dra på treningssenteret da? Betyr det at du skal stikke fra familien som trenger deg?

Absolutt ikke!

Du MÅ ikke alltid følge treningsplanen. Kanskje passet det ikke å stikke innom treningssenteret i dag. Alle har vi jo forpliktelser.

Likevel bør du gjøre noe.

Dette kan være å gå en litt lengre tur med hunden, ta med ungene på hjemmetreningsøkt eller dra med familien på bowling eller noe annet fysisk.

Det viktigste er jo at du er i aktivitet, får brukt kroppen din og kommer inn i gode vaner. For er ikke det å gi etter for motivasjonstapet kun å ta enda et skritt inn i de dårlige vanene? Da vil jo det å presse seg gjennom eller finne gode alternativer være et steg i riktig retning. Og så lenge du har flere steg i riktig retning enn du har motsatt vei, så vil du til slutt nå målene dine.

Planlegg for de eventuelle motbakkene, så er du godt forberedt på hva enn som måtte komme av motivasjonsutfordringer. Pass på at planene du legger er tilpasset deg selv og din livssituasjon. Du vet best hva som skal til for at du skal klare å komme deg på trening.

Hvilken side av statistikken skal du være på i år?

Fra usikker på styrketrening til full kontroll med mitt gratis e-postkurs

Slutt å gjette om det du gjør virker. Kurset lærer deg:

TIL KURSET