Styrkeøvelse: Preacher Curl

Preacher curl er en god øvelse for å trene biceps i begge armene samtidig. Øvelsen er fin å bruke for å belaste biceps med tunge vekter. Øvelsen vil isolere biceps i stor grad, men vil også belaste underarmene fordi skulderen er i en noe flektert posisjon. Jo større fleksjon i skulder under bicepsøvelser, jo mer bruker man underarmene.

Man skal være litt forsiktig med å ta denne øvelsen til utmattelse da den gir stor belastning på en muskelgruppe som har veldig høy aktiveringsgrad. Det lureste er å holde seg 1 – 2 repetisjoner unna utmattelse.

Utførelse av preacher curl

  1. Få albuene godt ned og armhulene i kontakt med benken
  2. Løft kontrollert og unngå å overekstendere albuene

Tips til øvelsen preacher curl

  • Ikke gå for «pump» – tren tungt med færre repetisjoner
  • Løft symmetrisk og kontrollert
  • Unngå å løfte skuldrene eller å gynge – hent kraften fra biceps
  • Vær forsiktig med øvelsen og hold deg litt unna utmattelse

Primær muskelbruk: Biceps | Underarm

Gode alternativer: Bicepscurl med EZ-stang | Bicepscurl med manualer | Bicepscurl med stang

Litt om biceps og underarm

Biceps brachii er en tohodet muskel som i hovedsak flekterer albuen sammen med brachialis og brachioradialis. Når vi snakker om biceps i dagligtale snakker vi egentlig om alle disse musklene som en samlet enhet. Biceps brachii går over både albue- og skulderleddet og bidrar derfor også til skulderfleksjon.

Det er usannsynlig at bicepsmuskulaturen opplever såkalt «stretch-mediated hypertrophy» under trening. Du vil derfor kunne få like gode resultater og mindre muskelskade om du trener med begrenset bevegelsesutslag. Pass da på å trene i samme bevegelsesområde slik at eventuell progresjon ikke er på grunn av mindre bevegelsesutslag over tid.

Bicepsmuskulaturen har som regel en stor andel type-2 muskelfibre og oppnår høy aktivering under trening. Den er derfor mer utsatt for muskelskade enn mange andre muskler.

Fra usikker på styrketrening til full kontroll med mitt gratis e-postkurs

Slutt å gjette om det du gjør virker. Kurset lærer deg:

TIL KURSET